Over Christine

Lees hier meer Over mij

‘En John, hoe was jouw dag vandaag?’ 

Ik ben negen jaar. Als altijd krijgt mijn broer als eerste het woord aan tafel. Ik wip op mijn stoel. Ongedurig. Omdat ik mijn verhaal ook woorden wil geven. 

‘We hebben vandaag geleerd over de Grieken.’ Hij kijkt mijn vader enthousiast aan. ‘Zij gingen ervan uit dat vrouwen niet menselijk waren. Ze stonden voor hen op hetzelfde niveau als varkens.’

‘Dat is helemaal niet waar’, zeg ik vurig.

‘Laat die jongen nu even zijn verhaal vertellen’, sust mijn moeder. 

‘Ze kon nooit een burger worden terwijl slaven dat wel konden. Ze ging ook niet trouwen. Haar vader gaf haar gewoon door aan een andere voogd voor wie ze kinderen moest baren.’ Mijn vader valt hem bij: ‘In de Middeleeuwen beweerden geestelijken dat de vrouw geen ziel had.’ Mijn moeder schept nog wat groenten voor hem op.  

Ik ben stilgevallen. Of het waar is wat ze beweren, weet ik niet. Al vrees ik voor het antwoord. Meisjes en vrouwen zijn heus ooit heilig geweest en aanbeden. Ze waren vast reizigers en handelaars. Hartstochtelijk en vrij.  Dat wil ik zeggen. Zeker weet ik het niet. Dus zwijg ik.

fleur de lis

'Christine Pannebakker brengt je altijd op het puntje van je stoel.'

Happinez

fleur de lis

Wie ben ik

De school voor de journalistiek in Utrecht lonkt. Gretig volg ik alle lessen. Dit is mijn portaal om straks de wereld over te vliegen op zoek naar antwoorden. Ik honger naar woorden, visie, inspiratie.

Nauwelijks van school interview ik de meest gelezen schrijfster van Afrika, Buchi Emecheta, de wereldberoemde Egyptische arts en schrijfster Nawel en Saadawi, Palestijns politiek visionaire Nawal Ashrawi en de Somalische strijdster tegen vrouwenbesnijdenis, Waris Dirie. Zij zegt me: ‘Het ergste is dat je moet zwijgen. En daarom, omdat niemand praat, doe ik het.’ 

Ik interview de vrouwelijke kopstukken uit de wereldpolitiek en in het internationale zakenleven. Op onmogelijk saaie hotelkamers wacht ik op hét telefoontje voor dé afspraak. Ik hol door drukke straten vol zand en verborgen gezichten om op tijd te komen voor last-minute ontmoetingen. En meld me in kokerrok in glazen hoofdkantoren. ‘Vrouwen zijn van nature wild’, drukte Thelma van Louise me in haar open auto op het hart. 

‘Waar ben jij in deze verhalen?’, vraagt uitgever Chris Herschdorfer op een lentedag. ‘Volgens mij moet je een boek schrijven.’ Vanaf dat moment sluit ik me op. Met een trillend been van ongeduld tik ik pagina na pagina. Alsof bezetenheid bezit van me heeft genomen. Mijn woordenstroom is niet te stoppen. Ik schrijf schaamteloos, naakt, ongecensureerd. Voor ik het goed en wel besef is Wie ben ik een van de 25 bestverkochte boeken van dat hele jaar. 

christine oud
journaliste in jordanie
vlinder


'Verwondering
is mijn meest geliefde woord'

christine pannebakker

Mijn ogen gaan open. Ik ontdek dat in de tempel van Jeruzalem vier eeuwen een vrouw werd aanbeden, Asjera. Dat in Frankrijk meer dan tweeduizend cultusgrotten zijn ontdekt waarin de vrouw centraal stond. Dat Parijs is genoemd naar Isis. Dat in het Midden-Oosten vroeger de vrouw handel dreef en meerdere echtgenoten had. Dat de vrouw eeuwenlang is geëerd om haar kracht en aanbeden om haar zachtheid. En dat alleen vrouwen een orgaan hebben dat louter dient voor lust.    

Dat had ik toen willen vertellen. Aan tafel. Als negenjarig meisje. Dit verhaal vertelde ik in Vrouwenpower. Het boek werd een volgende bestseller en inspireerde tienduizenden vrouwen en mannen. Moeders en dochters. Vaders en zonen. 

Ik schreef het om woorden te geven aan de zwijgende stemmen aan tafel. 

 

Ik weet dat ook jij een verhaal te vertellen hebt. 

Dat mensen wachten op jouw visie. Jouw wijsheid.

Jij hebt zo vaak voorrang gegeven aan andere mensen en wensen.   

Nu wachten er woorden op jou.   

 

fleur de lis

'Haar intieme persoonlijke onderzoek en integere interviews boeien tot de laatste pagina. Haar stijl is overal fijngevoelig. Wat een verademing.'

Onkruid

fleur de lis

Een leven in woorden

Christine Pannebakker publiceerde in 1994 Singles, het boek beleefde drie keer een herdruk. Met Wie ben ik kreeg ze echt vleugels. Dit boek bereikte de 25ste plek van de Libris top 100 Best Verkocht 1998. En kreeg een vervolg in Wie ben ik-dagen met honderden lezingen en workshops. Na een interview in het tijdschrift Margriet kwamen er 15.000 aanmeldingen binnen van lezeressen die een dag wilden meemaken. Met dit blad maakte ze ook twee jaar lang De Spirituele Margriet.

Na het succes van Wie ben ik volgden bij Kosmos het Wie ben ik-werkboek, Wie ben ik-in de liefde, Het Liefdesdagboek en Vrouw & geld, een actieplan voor financiële vrijheid dat ze schreef met Europees Moneycoach Bodo Schafer. 

Het veelbesproken Vrouwenpower en haar door de pers bejubelde roman De Week verschenen bij uitgeverij de Arbeiderspers. De maagd is terug gaf ze vol trots uit bij haar eigen uitgeverij Arc Publishers.

 

Jarenlang werkte ze voor de Belgische krant De Standaard. Ze vloog voor deze krant veelvuldig naar het Midden-Oosten. Ook maakte ze voor hen De Biotoop en Jonge Helden. De series werden door de lezers bekroond met de titels: Meest Gelezen en Gewaardeerd. 

Ze interviewde Al Gore, dineerde met de woest aantrekkelijke erfgenaam van de familie Vuitton, stond aan de Dior-designertafel bij John Galliano, struinde met Paulo Coelho door Lissabon, zat op roodfluwelen stoeltjes met Isabel Allende en werd in het geheim meegesmokkeld door de spelonken van het Vaticaan van de Paus. Hoe verschillend de mensen die ze sprak ook waren, een ding hadden ze gemeen: ze lieten zich leiden door hun diepste verlangens. 

Daarnaast werkte ze voor tijdschriften. Ze vloog voor Miljonair naar oorden als Dubai en Mauritius, interviewde wereldsterren voor Viva, schreef voor stijlglossy’s als Villa d’Arte, deelde verborgen wijsheid in Onkruid, stond mee aan de wieg van Kidsweek en kreeg vaste rubrieken en columns in bladen als Happinez, Libelle en Bliss. Afgelopen jaar voegde ze er Wendy, OMG en Vriendin aan toe. Ze publiceerde ook internationaal. Zoals in de Duitse, Franse en Engelse Happinez. 

Op tweede kerstdag 2002 werd ze (terwijl de familie beneden aan het kerstdiner zat) de zielsgelukkige moeder van dochter Zonneke. Zij was de inspiratiebron om met haar gezin de wereld rond te reizen op zoek naar antwoord op nieuwe vragen. Het resulteerde in haar boek Het mama masterplan.  

‘Dit is de boodschap die de wereld nodig heeft’, zei Neale d. Walsh over haar boek.

christine pannebakker

Het bestseller-leven

Naast het schrijven van haar boeken ging ze veelvuldig het podium op. Haar lezingen en workshops zijn gekend om humor, persoonlijke verhalen, empowerment en een boost aan inspiratie, ‘the Opti-mystic way of living’. 

Ze hielp duizenden schrijvers bij hun grootste droom. Haar schrijfweken werden uitgeroepen tot ‘De beste in het Nederlands taalgebied.’  Een aantal schrijvers zat bij haar aan tafel in een persoonlijk traject van de eerste zin tot hun nummer 1 positie in de bestsellerlijsten. 

Toegeven aan je burning desire, je laten leiden door je nieuwsgierigheid, leven in verwondering, research doen in de wereld en dan je schrijfflow; dat is haar gouden formule. 

Met haar geliefde, de Belgische speaker, blockbuster, beeldhouwster, singer-songwriter en actrice Truus Druyts en dochter Zonneke organiseert ze Jeanne d’Arc-reizen in Frankrijk. 

Ook vormen ze een dreamteam in Schrijf geschiedenis.

 

 

Christine is partner van Free a Girl. Tien procent van de opbrengst van Schrijf Geschiedenis 2023 gaat naar de stichting om de 2 miljoen kinderen die zijn opgesloten een nieuwe toekomst te geven. Samen zijn we de sleutel naar Vrijheid. 

'Christine is een alchemiste in haar eigen werderopstanding'

bol.com

Ga je mee op reis?

Scroll naar boven