Domme Vrouwen

Domme Vrouwen


Column voor magazine MAMA EN ZO

‘Tja, moeder geworden hè’, zegt een vrouwelijke collega als ze weer eens vergeten is haar artikel op tijd in te leveren. Ik lach haar toe, uit vrouwelijke solidariteit. Maar weet: dit excuus gaat niet meer op. Want ik weet inmiddels: met een moederbrein functioneer je beter dan ooit.

De vooroordelen over moederschap beginnen al tijdens de zwangerschap. Zwangere vrouwen lijken alles te vergeten en onhandig door het leven te stappen. Onzin, blijkt nu. Je kunt zwangere vrouwen vergelijken met Einstein. Van hem is bekend dat hij nooit wist waar hij geld of sleutels had gelaten. Niet omdat hij dom was, hij concentreerde zich gewoon op zaken die voor hem belangrijker waren. Focus dus. De tijdelijke verwarring tijdens de zwangerschap is hetzelfde: wat kan jou een vergeten pak yoghurt schelen, je hebt wel wat beters te doen: het kind in je lichaam een mooie start te geven bijvoorbeeld! Overigens is die toestand van zogenoemde vergeetachtigheid maar tijdelijk. Moeders krijgen er scherper werkende hersenen voor terug.

Mensen kwalificeren zwangere vrouwen en moeders als minder bekwaam, zo werd duidelijk bij onderzoek. Maar, dat ligt vooral aan de vrouwen zelf. Neem de uitspraken van Newsweek- columniste Anna Quindlen: ‘Het leek wel alsof mijn eierstokken zich meester hadden gemaakt van mijn hersenen. En binnen een jaar had een zuigeling bezit genomen van de rest. Mijn hersenen werkten niet al te best meer, vooral niet toen ik twee jaar later weer een kind kreeg en niet veel later nog een.’ Maar deze Quindlen kreeg in die jaren wel de Pulitzer Prize en schreef daarbij ook nog romans en zelfhulpboeken. Toch voelde Anna zich kennelijk geroepen om te doen of ze dommer was geworden.

Vrijwel elk wetenschappelijk onderzoek met ratten laat zien dat moeders het veel beter doen dan maagden. Zet een krekel bij een rattenmaagd in een kooi en ze is zich er nauwelijks van bewust. Doe hetzelfde bij een moederrat en het beest is al verorberd voordat het er erg in heeft. Want niet alleen de hersenen werken beter dan ooit, ook de zintuigen staan op scherp. Een moeder kan beter horen, voelen en ruiken dan een maagd.

Onderzoeken die oude vooroordelen vermorzelen, ik ben er dol op. Maar het is wel jammer dat ons straks geen enkel excuus meer is gegund om eens lekker te laat te zijn.


col1zcol2zcol3zcol4zcol5zcol6zcol7zcol8zcol9zcol10zcol11zcol12z